Menu
Najczęściej kupowane
02
199,88zł
05
228,90zł
Zarabiaj na Spirulinie Natura Vitalis
Cholesterin Balance
Cholesterin Balance

Cholesterin Balance

dbając o niski poziom cholesterolu

Kup teraz

99,96zł

Wcześniejsza cena: 114 zł

Otrzymujesz rabat: 15%

Opis produktu

Tłuszcz to nie zawsze tłuszcz. Istnieją tłuszcze nasycone, nienasycone pojedyncze, nienasycone złożone. Tłuszcze nasycone są składnikiem pokarmów pochodzenia zwierzęcego, jak np: śmietany, masła, mięsa, kiełbasy i sera. Mają, jako substancje przenoszące smak, stałe miejsce w naszym jadłospisie. Jednak to właśnie je powinniśmy spożywać w małych ilościach, gdyż uchodzą one w naszej cywilizacji jako produkty ryzykowne dla zdrowia. Mogą one na przykład podwyższyć poziom cholesterolu we krwi.

Cholesterol jest substancją niezbędną do życia, która jest w dużej mierze wytwarzana przez nasz organizm. Służy on między innymi do budowy ścian komórkowych, hormonów i komórek nerwowych. Jeżeli jednak we krwi znajduje się za dużo cholesterolu, może to mieć wpływ na nasze zdrowie. Dlatego tez mówimy o „złym” i „dobrym” cholesterolu. Jednak co to tak właściwie znaczy? Tak więc tłuszcze (lipidy) odgrywają główną rolę w procesie przemiany materii. Przepływają one z krwią przez cały organizm. Aby krew mogła je transportować, wiążą się z białkiem (proteinami) w lipoproteiny. Powstałe związki są środkami transportu dla cholesterolu. Im więcej białka i im mniej tłuszczu zawierają lipoproteiny, tym są bardziej zwarte i mniejsze. Małe „kuleczki” lipoproteiny noszą nazwę HDL. Są również określane jako „dobry” cholesterol”. LDL to duże „kulki” lipoprotein, zwane także „złym” cholesterolem. Ale dlaczego „dobry” i „zły”? To proste: HDL chroni naczynia krwionośne, transportując cholesterol z krwi do wątroby. Tam jest on rozkładany do kwasu żółciowego i wydalany. Natomiast LDL „wyciąga” cholesterol z wątroby i umieszcza w krwiobiegu, skąd cholesterol dostaje się do komórek. W tym momencie może pojawić się problem, gdy bowiem komórka ma już za dużo cholesterolu, nie przyjmuje LDL. LDL pływa więc we krwi a poziom tłuszczu we krwi rośnie. Może być to zagrożeniem dla zdrowia.

Dokładnie taki sam proces ma miejsce, gdy jemy na przykład tłustą pieczeń, frytki bądź tort, a nasze komórki są już wypełnione cholesterolem. Ale Matka Natura poprzez bogatą i zróżnicowaną ofertę pokarmów troszczy się o niezbędną równowagę. Niektóre produkty żywnościowe (zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe), takie jak czosnek lub cebula, obniżają poziom cholesterolu LDL i podwyższają poziom cholesterolu HDL.

Cholesterin-Balance zawiera wiele takich substancji naturalnych, jak na przykład beta-glukan, aby pozytywnie wpływać na poziom zdrowego cholesterolu. Naturalna siła beta-glukanu jest tak interesująca, że jest teraz tematem trzyletniego projektu Unii Europejskiej.
Kolejną substancją jest na przykład Omega-3, esencjonalny (a więc niezbędny do życia) kwas tłuszczowy, który nie jest wytwarzany przez organizm i musi być mu dostarczany. Pozytywny wpływ tego kwasu został udowodniony w licznych badaniach z zakresu odżywiania. Może on obniżyć poziom cholesterolu nawet o 10%. Przy czym spada poziom „złego” cholesterolu – LDL, na rzecz HDL. Efekt ten osiągają kwasy Omega-3, powstrzymując wątrobę w produkcji naturalnych tłuszczów i lipoprotein. Przyśpieszają jednocześnie rozkład lipoprotein w żyłach i wątrobie.

Kozieradka, kolejny składnik Cholesterin-Balance, jest rośliną, która wyróżnia się ilością interesujących substancji aktywnych. Zawiera między innymi saponiny, które według niektórych naukowców wspomagają uwalnianie kwasów żółciowych. Kwasy żółciowe z kolei wiążą cholesterol i sprzyjają jego wydalaniu.

„Niedźwiedzia siła” czosnku niedźwiedziego tkwi w jego składnikach. Jak wynika z dzisiejszych badań, także ta roślina ma pozytywny wpływ na poziom cholesterolu. Podobnie, jak czosnek. Już od dawna przypisuje mu się właściwości obniżające poziom cholesterolu. Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Tübingen dowodzą, iż są za to odpowiedzialne niektóre składniki czosnku zawierające siarkę, w szczególności allicyna i ajoen. Również siarkowe składniki cebuli wykazują zbliżone działanie, wpływając na produkcję cholesterolu w wątrobie. Blokują przy tym powstawanie LDL i stymulują HDL. Nasz rada: dla poprawienia efektywności Waszej kuracji, połączcie Cholesterin-Balance z naszym produktem Omega-3-Perilla.

Dawkowanie: Po 1 kapsułce rano i wieczorem

Zawartość: 180 kapsułek

Copyright © 2011 Spirulinasklep.pl - Spirulina