BRAK PRODUKTU
Suplement "Sztyft z olejem z czarnego kminku" jest już niedostępny, sprawdź zamiennik:
Wcześniejsza cena: 115.29 zł
Otrzymujesz rabat: 15%
Sztyft z olejem z czarnego kminku - Opis produktu
Olej z czarnego kminku w sztyfcie - doskonały na wszelkiego rodzaju zmiany skórne. Podobno Kleopatra i Nefretete zawdzięczały czarnemu kminkowi aksamitnie miękką i piękną skórę.
Pierwsza, bodaj najwcześniejsza wzmianka o czarnym kminku (czarnuszce) znajduje się w Biblii (Księga Izajasza 28, 23-29):
„Nastawcie uszu i słuchajcie głosu mego, uważajcie i słuchajcie mojej mowy! Czyż oracz tylko orze pod zasiew, przewraca i bronuje swą rolę? Czyż raczej, gdy zrówna jej powierzchnię, nie zasiewa czarnuszki i nie rozrzuca kminu? Czy nie sieje pszenicy i jęczmienia, a po brzegach orkiszu? A ktoś poucza go o tym prawie, jego Bóg mu to wykłada.”
(Tłumaczenie wg. Biblii Tysiąclecia, Wyd. Pallottinum, Poznań – Warszawa 1980)
Znamiennym jest fakt, że Hebrajczycy zaliczali czarny kminek do tej samej kategorii podstawowych środków żywności, co pszenicę, jęczmień i orkisz.
Czarnuszka ma ok. 50 cm wysokości, jej kwiaty są niebieskie lub białe z niebieskawo albo zielonkawo zabarwionymi końcówkami. Po przekwitnięciu czarny kminek, podobnie jak mak, tworzy niewielkie mieszki, zawierające czarne nasionka. Z tych nasion jest później pozyskiwany cenny olej.
Olejki eteryczne
W czarnuszce znajdują się nie tylko ważne wielokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe, ale dodatkowo również cała paleta olejków eterycznych, które mogą wpływać na poprawę samopoczucia.
Są to m. in. : monoterponole, monotrepene, sesquiterpene, 1,8-cineol, goryczka amara tonica, amara aromatica i amara acria.
Istnieją różne gatunki czarnego kminku. I tutaj należy być ostrożnym, ponieważ tylko czarny kminek o botanicznej nazwie „nigella sativa” jest jedyny w swoim rodzaju pomiędzy tymi gatunkami roślin. Dlatego też nigella sativa, rosnąca np. w Południowym Egipcie jest zwana „prawdziwym czarnym kminkiem” i uchodzi w świecie za najlepsze źródło cennego oleju. Bowiem żadna inna roślina tego gatunku nawet w przybliżeniu nie odpowiada jego znakomitej jakości. I my właśnie chcemy zaoferować Państwu – nie uznając tutaj żadnych kompromisów – olej z czarnego kminku gatunku nigella sativa.
Ale co takiego cennego jest w tym oleju? I jak możemy my dzisiaj profitować z owego złota faraonów?
Otóż głównym składnikiem oleju są nienasycone niezbędne kwasy tłuszczowe. A słowo „niezbędne” oznacza tutaj nieodzowne do życia dla nas ludzi. Są one niezastąpionym budulcem w naszym organizmie i odgrywają niezwykle ważną rolę przy wytwarzaniu tak zwanych prostaglandyn.
Prostaglandyny to substancje podobne do hormonów, sterujące wieloma podstawowymi funkcjami organizmu.
Między innymi regulują one powstawanie i wzrost komórek. Jeśli uświadomimy sobie, że z ok. 70 bilionów komórek naszego ciała każdego dnia umiera 600 miliardów i jednocześnie powstaje i podejmuje swoje funkcje taka sama liczba nowych komórek, to łatwo sobie wyobrazić, jakie znaczenie mają nienasycone kwasy tłuszczowe, a wraz z nimi prostaglandyny, dla naszego organizmu. Tak, więc przykładowo, wspomagają one – poprzez nieustanne obumieranie i tworzenie na nowo komórek – powstawanie co 5 dni nowej śluzówki jelit, w ciągu kilku tygodni następuje za ich przyczyną całkowita wymiana komórek wątroby, a co miesiąc skóry.
Niezbędne kwasy tłuszczowe, zwane czasami też „wielokrotnie nienasyconymi” kwasami tłuszczowymi mogą mieć też nadzwyczaj dobroczynny wpływ na nasz system immunologiczny.
A ponieważ organizm ludzki nie potrafi sam wytwarzać niezbędnych wielokrotnie nienasyconych kwasów tłuszczowych, polecamy Państwu produkt o nazwie „Oryginalny olej czarnego kminku”, który obok spiruliny, powinni Państwo uczynić obowiązkowym produktem dla siebie. Olej czarnego kminku może być stosowany również zewnętrznie – jako kosmetyk w pielęgnacji włosów i skóry. Nasze kapsułki zawierają 500 mg czystego, tłoczonego na zimno oryginalnego oleju nigella sativa z Egiptu.
Najwyższa jakość
Nasz czarny kminek zbierany jest rano przed wschodem słońca, aby uniknąć wilgoci pochodzącej z porannych mgieł i rosy. Pozyskiwanie oleju następuje poprzez mielenie czarnych nasion, a następnie poddawanie ich delikatnemu wytłaczaniu na zimno. Sprawia ono, że nasz olej odznacza się niezwykle wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych – aż do 84%!