Olej z Czarnego Kminku (200 kapsułek) - Opis produktu
Czarny kminek (czarnuszka – Nigella sativa) wywodzi się z Azji Mniejszej. Roślina ta uprawiana jest w Syrii, Iraku, Egipcie, Indiach, Turcji oraz niektórych krajach Europy Środkowej. Jednak najwyższej jakości olej uzyskiwany jest z roślin rosnących na południu Egiptu z uwagi na specyficzne warunki klimatyczne i glebowe. Rośliny maja wysokość ok. 40-50 cm, ich kwiaty są bladoniebieskie lub białe z zielonymi lub niebieskimi końcówkami, czarne nasiona zgromadzone są w mieszkach. Zbiorów dokonuje się przed wschodem słońca, uzyskane nasiona są rozcierane w żarnach, a następnie poddawane tłoczeniu na zimno. Tak uzyskany olej cechuje się niezwykle wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych (aż do 84%).Co takiego cennego jest w tym oleju? I jak możemy dzisiaj korzystać z owego złota faraonów?
Głównym składnikiem oleju są wielonienasycone niezbędne kwasy tłuszczowe. Słowo „niezbędne” oznacza tutaj nieodzowne do życia dla nas ludzi. Są one niezastąpionym budulcem w naszym organizmie i odgrywają niezwykle ważną rolę przy wytwarzaniu tak zwanych prostaglandyn. Prostaglandyny to substancje podobne do hormonów, sterujące wieloma podstawowymi funkcjami organizmu (są niezbędne m.in. w utrzymaniu równowagi systemu hormonalnego, nerwowego i odpornościowego). Co ważne, jeden gram oleju z czarnuszki pokrywa całodzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na wielonienasycone kwasy tłuszczowe, których, co trzeba zaznaczyć, sami nie potrafimy produkować. Kwasy te, oprócz udziału w produkcji prostaglandyn są regulatorem powstawania i wzrostu komórek. Jeśli uświadomimy sobie, że z ok. 70 bilionów komórek naszego ciała każdego dnia umiera 600 miliardów i jednocześnie powstaje i podejmuje swoje funkcje taka sama liczba nowych komórek, to łatwo sobie wyobrazić, jakie znaczenie dla naszego organizmu mają nienasycone kwasy tłuszczowe, a wraz z nimi prostaglandyny. Tak więc przykładowo, wspomagają one – poprzez „sterowanie” nieustannego obumierania i tworzenia na nowo komórek – powstawanie co pięć dni nowej śluzówki jelit, w ciągu kilku tygodni następuje za ich przyczyną całkowita wymiana komórek wątroby, a co miesiąc skóry.
Co więcej, niezbędne kwasy tłuszczowe wydatnie wspomagają hamowanie nadmiernej odpowiedzi immunologicznej (alergie, świerzbiączka, astma), chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami, wspomagają regenerację organów, gojenie ran i tworzenie ścian naczyń krwionośnych. Pełnią istotną rolę w zachowaniu prawidłowej gospodarki lipidowej, w tym regulacji poziomu cholesterolu. Oprócz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w Oleju z czarnego kminku znajdują się również olejki eteryczne. Głównie są to: monoterpenole, goryczki i cyneol. Wartość olejków eterycznych także jest nieoceniona. Olejki bowiem wykazują silne działanie antybakteryjne i antyseptyczne, wspomagają rozszerzanie oskrzeli oraz produkcję mniej lepkiego śluzu w trakcie infekcji dróg oddechowych. Mogą być pożyteczne wskutek swego działania uśmierzającego ból, przeciwzapalnego i moczopędnego. Wspomagają również trawienie oraz regulację poziomu cukru we krwi. W wielu krajach świata olej, jako suplement, stosowany jest przy: infekcjach dróg oddechowych i zatok, różnego rodzaju opryszczkach, infekcjach dróg moczowych, grzybiczych zakażeniach skóry, błon śluzowych i jelit, zaburzeniach trawienia, nadkwasocie, chorobach wrzodowych, a także alergiach skórnych i pokarmowych, trądzikach i zaburzeniach hormonalnych.
W celu zapobiegnięcia odbijaniu się kapsułki należy łykać w trakcie posiłku!
Bardzo dobre efekty przynosi stosowanie oleju z czarnego kminku w połączeniu ze spiruliną, która zawiera wiele niezbędnych aminokwasów, mikroelementów i witamin.
Dawkowanie:
2 kapsułki dziennie.
Zawartość:
200 kapsułek